Najlepsze wina na wieczory ZŁOTEJ POLSKIEJ JESIENI
Najlepsze wina na wieczory ZŁOTEJ POLSKIEJ JESIENI!
Republika Południowej Afryki przechodzi obecnie z sezonu zimowego na wiosenny (półkula południowa). W tym czasie w Polsce rozpoczyna się piękna, kolorowa, złota jesień. Sezon ten to nie tylko krótkie dni i zmiana pogody. Jest to również sezon przytulnych wieczorów w domu, przy kominku, z przyjaciółmi i rodziną. Można rzec, że to idealny czas na delektowanie się pysznym jedzeniem… i winami! Bądźmy szczerzy – jesień to sezon na czerwone wina, choć oczywiście nie jest to reguła 😉 Dowiedz się, po jakie wino na wieczór warto sięgnąć jesienią.
Po jakie wino na wieczór najczęściej sięgacie? Wolicie wina białe? A może jesteście zwolennikami win czerwonych?
Chcąc przybliżyć Wam południowoafrykańskie wina, spotkałam się z popularną blogerką z RPA – Roelią Schoeman znaną jako Boozy Foodie, aby porozmawiać o jej ulubionych „jesiennych” winach. Znajdziecie je też w REDi WINES.
Patrycja / REDi WINES: Cześć i witam. Przedstaw się proszę i powiedz nam trochę więcej o sobie jak i o swoim blogu?
Boozy Foodie: Boozy Foodie to alter ego Roelii Schoeman – a może jest na odwrót? W niektóre dni sama się nad tym zastanawiam. Blog „Boozy Foodie” powstał w 2017 roku po tym, jak znajomy po raz któryś z kolei zapytał mnie: „Więc co porabialiście w ten weekend?”. Postanowiłam więc to „uoficjalnić” i w formie wpisów opowiedzieć każdemu, kto chciałby o tym wiedzieć i czytać. Przez mojego bloga dzielę się naszymi weekendowymi wypadami, wspaniałymi posiłkami, płynnymi przekąskami i nie tylko. Mieszkam w Gauteng w Centurion z moim „pysznym” mężem i super słodkimi futrzanymi dziećmi. Jeśli interesują Cię tematy dotyczące łączenia wina z jedzeniem, to zapraszam do przyłączenia się do mnie na http://boozyfoodie.co.za/, na Twitterze @Boozy_Foodie i na Instagramie @gpboozyfoodie.
P: Jakie jest twoje ulubione „codzienne” wino?
BF: Jeśli muszę wybrać jedno, to będzie to „The Wolftrap” z winnicy White Boekenhoutkloof. Jest to mieszanka Viognier, Chenin Blanc i Grenache Blanc – naprawdę świetne i bardzo przyjemne do popijania.
P: Spośród wszystkich odmian szczepów winorośli, która Twoim zdaniem najbardziej kojarzy się z jesienią i dlaczego?
BF: Cabernet Franc – dla mnie ta średnio treściwa odmiana z owocowymi nutami śliwki i pieprzu jest cudownym synonimem jesieni. Wina Cabernet Franc są dobrym wyborem do samodzielnego spożycia w chłodne wieczory, ale są równie boskie w zestawieniu z ciepłymi daniami, takimi jak pieczony kurczak, kiełbaski, grillowane warzywa czy jagnięcina.
P: Brzmi wspaniale. Jakie wina Twoim zdaniem powinny zagościć na naszym jesiennym stole?
BF: Moim ulubionym będzie Ataraxia Serenity – stylowa mieszanka Pinotage, Pinot Noir i Cinsault. Ale polecam też:
- Creation Chardonnay – wino rozkosznie zmysłowe, z nutami dojrzałej brzoskwini oraz nutą wanilii i przypraw.
- Iona One Man Band – czerwone wytrawne połączenie Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Mourvèdre i Viognier.
- Diemersdal Merlot – jeśli chcesz wiedzieć, jak wspaniały może być południowoafrykański Merlot, koniecznie spróbuj tego wina! Eleganckie, bogate, z nutami ciemnych owoców i przypraw.
- D’Aria Rock Song – czy kiedykolwiek próbowałaś musującego Shiraz? To wystarczający powód, żeby spróbować D’Aria Rock Song. Musujący Shiraz z aromatami ciemnych owoców, gorzkiej czekolady i wanilii. To propozycja dla osób, które lubią zaskakujące połączenia smakowe.
- Kaapzicht Cinsault – to lekkie aromatyczne wino, ziemiste, z nutami wiśni i ciemnej śliwki.
- Eagle’s Nest Viognier – białe i bardzo orzeźwiające wino z nutami owoców pestkowych, dębu i wanilii. Pięknie wyważone!
- Brampton Old Vine Red – Old Vine Red to blend czterech czerwonych odmian: Shiraz, Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Wyśmienite wino w dobrej cenie. Idealny wybór na jesień!
P: Na podstawie powyższych jesiennych sugestii win, jakie polecasz połączenia daniowe?
BF:
- Creation Chardonnay – Dlaczego nie spróbować tego wina z dekadenckimi ravioli z dynią i ricottą? Takie jesienne połączenie.
- Iona One Man Band – Delektuj się nim z klasycznym pieczonym kurczakiem i grillowanymi warzywami. Pyszne połączenie!
- Diemersdal Merlot – Na pewno warto zestawić to wino z wolno gotowanym gulaszem wołowym i z kremowym puree ziemniaczanym.
- D’Aria Rock Song – Prawdziwa uczta z naleśnikami z jagodami – tak na „brunch”!
- Kaapzicht Cinsault – Świetne wino do dań z grzybów i dań z kurczakiem,
np. do egzotycznego risotto z grzybami.
- Eagle’s Nest Viognier – Najlepsze z pikantnymi lub wieprzowymi potrawami, takimi jak korma z kurczaka na ciepło i ryż basmati.
- Brampton Old Vine Red – Jesienne połączenie to zestawienie Brampton Old Vine Red z grillowanymi kotletami wieprzowymi i pieczonymi ziemniakami.
Teraz sama trochę zgłodniałam! 😉
P: Oficjalnie wszyscy jesteśmy teraz głodni… Na koniec powiedz nam, dlaczego polscy podróżnicy powinni odwiedzić RPA (oczywiście, kiedy to tylko będzie możliwe)?
BF: Na początku chciałbym dodać, że mam wielu wspaniałych kolegów z pracy w Warszawie i często rozmawiamy o pogodzie podczas naszych wirtualnych spotkań. A co do Południowej Afryki, to łagodny klimat; doświadczenia, jakie na Was czekają i wspaniała sceneria, którą zobaczycie, to coś zupełnie wyjątkowego. Plaża, góry, pustynia, subtropikalne lasy, regiony winiarskie, busz… Naprawdę mamy tu wszystko!
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o południowoafrykańskich winach, to nie przegap naszego następnego wpisu z tej serii.
Pozdrawiam i do następnego razu,
Patrycja
O AUTORZE:
Patrycja Oosthuizen – Polka, entuzjastka przyrody, marketer turystyczny i miłośniczka wina, obecnie mieszkająca w Kapsztadzie.
Twitter: https://twitter.com/travelopulent
Instagram:https://www.instagram.com/travelopulent/