Wino i pizza. Jak znaleźć idealne połączenie smakowe?

 

Jeśli zapraszasz znajomych na „domówkę”, to zapewne zależy Ci, żeby dobrze przed nimi wypaść pod każdym względem. W związku z tym, poza nieodłączną częścią takich spotkań, jaką jest dobre jedzenie, zadbaj też o napoje, które zaproponujesz swoim gościom. Wiele osób bardzo chętnie przy okazji spotkań z przyjaciółmi decyduje się na zamówienie lub przygotowanie pizzy. Jak wiadomo, spotkania ze znajomymi to doskonała okazja do nadrobienia „towarzyskich zaległości”, a długie wieczorne rozmowy najlepiej prowadzi się z kieliszkiem wina w ręku!

 

Jakie wino powinniśmy więc wybrać do pizzy?

 

 

Pytanie proste, a zarazem skomplikowane. Pamiętaj, że przede wszystkim musisz kierować się preferencjami swoich gości. Być może Twoi znajomi gustują wyłącznie w winach czerwonych, a może mają swoje ulubione szczepy? Przed „domówką” warto zrobić krótkie rozeznanie w tym temacie. Na szczęście w zdecydowanej większości osoby, które zaliczają się do grupy miłośników wina, zdadzą się na Twój gust i nie odmówią spróbowania zaproponowanego przez Ciebie trunku.

 

 

Kilka wskazówek dotyczących łącznia wina z pizzą:

 

Margherita

Skoro decydujesz się na klasykę pizzy, to dobierz do niej klasyczne wino! Dobrym wyborem będzie tu białe aromatyczne wino, ewentualnie lekkie wino różowe. Nuty świeżej bazylii oraz pomidorów i mozzarelli dobrze podkreśli odmiana typu Sauvignon Blanc.

 

Pizza pepperoni

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu oraz dość intensywny i ostry charakter pizzy pepperoni polecamy zestawić ją z winem czerwonym bogatym w nuty owocowe. Pozwoli to złagodzić efekt ostrości.

Wina taniczne o wysokiej zawartości alkoholu podwyższą pikantność pizzy. Dla odważnych, którzy chcą i lubią wzmocnić efekt ostrości, polecamy wypróbować połączenie pepperoni z winem Cabernet Sauvignon, które dorówna wyrazistemu charakterowi pizzy. Pamiętajmy jednak, że w takiej sytuacji pizza będzie wydawać się bardziej ostra niż jest w rzeczywistości!

 

Pizza serowa

Pizza serowa nie ma tak wyrazistych aromatów jak pepperoni. Polecamy więc zestawić ją z lekkim winem różowym. Dobrym wyborem będzie tu, np. Pas de Nom Rosé, które świetnie skomponuje się z sosem pomidorowym. Z kolei kwasowość zawarta w winie doskonale poradzi sobie z oliwą.

 

Pizza hawajska

Do pizzy ze słodkim ananasem i szynką polecamy wino musujące – raczej wytrawne aniżeli słodkie. W towarzystwie pizzy hawajskiej świetnie odnajdzie się Sauvignon Blanc, którego kwasowość odświeży podniebienie i sprawi, że pizza będzie smakować jeszcze lepiej.

 

Pizza wegańska

Pizza ta dobrze komponuje się z rześkim Sauvignon Blanc, w którym występują „zielone” nuty zapachowe oraz z delikatnym winem różowym. W tym miejscu warto zaznaczyć, że istnieją wina wegańskie tworzone z myślą o weganach i wegetarianach.

 

Pizza z owocami morza

Owoce morza świetnie odnajdują się w towarzystwie delikatnych, owocowych i aromatycznych win białych. Pizzę z owocami morza polecamy zestawić z odmianami typu Chardonnay lub Chenin Blanc.

 

 

 

Zobacz też nasze inne wpisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *