Jak dobrać wino w zależności od posiłku? Cenne wskazówki
Jak dobrać wino w zależności od posiłku? Cenne wskazówki
Wino to alkohol, który wybierany jest coraz chętniej jako dodatek do potraw, czy też spotkań w gronie przyjaciół i znajomych. Sięgamy po nie również podczas domowych obiadów, a tradycja ta ma bogatą historię zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego, np. we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Od lat pogłębiana jest wiedza na temat wina i jego odpowiedniego połączenia z potrawami.
Sprawdź, jak dobrać wino do potrawy i czym się kierować w tym procesie.
Wino w potrawie = to samo wino na stole
Warto zwrócić uwagę na to, co serwuje się do potraw, w których składzie znajduje się wino. Nowoczesna kuchnia coraz częściej korzysta z możliwości dodania wina do potraw. Białe wino nadaje się do sosu do owoców morza, łososia, czy też hiszpańskiego gulaszu z chorizo i ziemniakami. Czerwone wina również stanowią składnik marynat i sosów do mięs. Wówczas dobór wina do potraw jest ułatwiony. Standardem jest podawanie w kieliszku tego samego wina, które wchodzi w skład dania. W ten sposób uzyskuje się harmonijne połączenie i nie zaburza się smaku potrawy i trunku. A jakie wino do potraw, w których nie ma wina? Tego dowiesz się z tekstu poniżej.
Niezwykłe odmiany win
Na żyznej glebie RPA rozwija się wiele różnych odmian winogron, co z kolei pozwala na dostęp do szerokiej gamy win, w tym Pinotage, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Chenin Blanc i Cabernet Sauvignon są obecnie najczęściej produkowanymi odmianami, ale to Pinotage jest w RPA unikatem.
Do jakich potraw pasuje czerwone wino?
Czerwone wina doskonale pasują do dań z wieprzowiną i wołowiną, a także do dziczyzny. Pozwalają na wydobycie mocnego smaku mięć, a także charakteryzują się głębokim i bogatym aromatem. W ten sposób powstaje bardzo przyjemne połączenie smakowe. Lżejsze wina czerwone będą dobrym wyborem do delikatniejszych cielęciny i jagnięciny, a nawet drobiu.
Kiedy postawić na wino białe?
Wina białe to doskonały wybór do dań z rybami i owocami morza. Doskonale się z nimi komponuje. Ponadto sprawdza się podczas upałów, ponieważ jest świeże i orzeźwiające. Wina białe serwuje się również do serów, białych sosów i delikatnego mięsa, w tym drobiu, a nawet odpowiednio przygotowanej wieprzowiny. Do dań mięsnych rekomenduje się trunki wytrawne, a do deserów i makaronów warto postawić na wina półwytrawne, a nawet słodkie. Białe szczepy winne wybierane są również do różnego rodzaju makaronów i risotto z białymi sosami. Doskonale komponują się m.in. z pyszną włoską carbonarą. Będą także dobrym wyborem do świeżych sałatek i owoców.
Czy wino różowe pasuje do jedzenia?
Oczywiście wina różowe również pasują do posiłków. Podobnie jak wina musujące, dobrze odnajdą się w towarzystwie owoców morza i mogą być swobodnie wybierane w zastępstwie win białych. Ponadto serwuje się je jako dodatek do deserów, owoców, czy serów.
Na co zwrócić uwagę?
Oczywiście sam wybór odpowiedniego gatunku wina do dania to tylko połowa sukcesu. Bardzo ważne jest także to, w jakich kieliszkach podaje się wino. Ponadto wina nie powinno nalewać się od razu po otwarciu butelki. Warto na kilka minut otworzyć butelkę z winem, a następnie po zamknięciu odczekać około godzinę. Wówczas z trunku wydobędzie się głębie smaku i aromatu. Kolejna zasada serwowania wina dotyczy jego temperatury. Z reguły młodsze wina wymagają niższej temperatury serwowania, a starsze butelki powinny być cieplejsze. Niektóre wina wymagają schłodzenia.
Dla przykładu wina różowe i białe w momencie serwowania powinny mieć temperaturę w granicach 8-12 stopni. Nieco cieplejsze podaje się lekkie czerwone wina, a klasyczne wytrawne najlepiej smakują w temperaturze 16-18 stopni. Jeżeli w trakcie kolacji lub spotkania serwowane są różne rodzaje wina, to najpierw podaje się wina białe, a dopiero później czerwone. Przy tym samym rodzaju, na początku stawia się na gatunki lżejsze, a dopiero później podaje się cięższe. Ponadto warto pilnować tego, aby wina młode serwowane były przed dojrzałymi, a wytrawne przez półwytrawnymi i słodkimi. Do domowego obiadu postaw na wino wytrawne.