Degustacja wina. Praktyczny Przewodnik
Degustacja wina. Jak zacząć? 
Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem, czy masz już za sobą kilka degustacji nasz przewodnik pomoże Ci w pełni cieszyć się każdą butelką wina. Degustacja wina to nie tylko przyjemność, ale i sztuka, którą można doskonalić przez całe życie. Pamiętaj, że najważniejsze jest czerpanie radości z odkrywania nowych smaków i aromatów.
Krok 1 Przygotuj się do degustacji
Wybierz odpowiednią okazję i miejsce. Przed rozpoczęciem degustacji upewnij się, że masz odpowiednie warunki do odkrywania nowych smaków wina. Idealne okoliczności to neutralne oświetlenie oraz brak intensywnych zapachów w tle. Pamiętaj o odpowiednim doborze kieliszków. Postaw na te z cienkiego szkła, lekko zwężające się ku górze. Taki kształt pozwala na skupienie się aromatów, co ułatwia ich wyczuwanie. Upewnij się, że wino ma odpowiednią temperaturę serwowania. Białe wina najlepiej smakują schłodzone (8-12°C), podczas gdy czerwone powinny być serwowane w temperaturze pokojowej (16-18°C).
WSKAZÓWKA!
Wino należy nalewać do około 1/3 objętości kieliszka tak, aby móc nim swobodnie zakręcić. Przed degustacją powstrzymaj się od jedzenie intensywnych potraw, żucia gumy miętowej czy palenia papierosów. Są to czynniki, które mogą zmienić smak degustowanego wina.
Krok 2 Zapoznaj się z winem
Przed pierwszym łykiem przyjrzyj się winu. Po pierwsze oglądaj jego barwę, obserwuj jej intensywność i przejrzystość. Następnie zbliż kieliszek do nosa i weź głęboki wdech. Zwróć uwagę na pierwsze wrażenia. Możesz wyczuwać aromaty owocowe, kwiatowe, ziołowe, mineralne czy nawet korzenne. Pamiętaj, aby trzymać kieliszek za trzon, ma to na celu uniknięcie podgrzania wina dłońmi.
WSKAZÓWKA!
Białe wina zmieniają swój kolor wraz z wiekiem, przechodząc od jasnego cytrynowo zielonkawego odcienia w młodych winach, przez słomkowy, aż do złotego lub bursztynowego. Z kolei czerwone wina tracą intensywność koloru w miarę starzenia się. Przechodzą od intensywnej, purpurowej czerwieni poprzez rubin, bordo, aż do ceglasto-czerwonego koloru. Jeśli wino przybiera blado-rdzawy kolor oznacza to, że jest już przestarzałe.
Krok 3 Smakowanie
Weź mały łyk wina, pozwalając mu rozlać się po całej jamie ustnej. Zwróć uwagę na pierwsze wrażenie: czy jest słodkie, kwaśne, gorzkie, słone? Zwróć uwagę na strukturę wina. Czy jest lekkie, średnie czy pełne? Jakie ma taniny? Czy jest gładkie, kremowe, czy może szorstkie? Smakuj wino powoli, zwracając uwagę na różne warstwy smakowe, które mogą się pojawić. Jak długo utrzymuje się smak po przełknięciu? Dobre wino będzie miało długotrwały i złożony finisz.
WSKAZÓWKA!
Podczas degustacji kilku różnych win, warto oczyścić swoje kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych butelek. Możesz to zrobić pijąc wodę pomiędzy próbowaniem wina, jedząc niesolone krakersy czy kawałek bagietki. Ich neutralny smak nie wpłynie na odbiór kolejnych win. Unikaj jedzenia mocno przyprawionych, słonych lub słodkich potraw, ponieważ mogą one zniekształcić Twoje odczucia smakowe!
Krok 4 Ocena
Po degustacji zastanów się nad swoimi wrażeniami. Co Ci się podobało? Co było wyjątkowe? Czy wino miało dobrze zbalansowane smaki? Jeśli degustujesz kilka win, przed kolejną butelką zanotuj swoje spostrzeżenia. Na koniec pozwoli to lepsze porównanie. Każde wino jest inne, a porównanie z pewnością pomoże Ci w lepszym zrozumieniu Twoich preferencji.
Podsumowanie
Degustacja wina może wydawać się doświadczeniem dla nielicznych. W rzeczywistości to przyjemny proces dzielenia się swoimi wrażeniami z innymi miłośnikami wina. Uczestniczenie w degustacjach i odwiedzanie nowych winnic pomoże Ci poszerzyć wiedzę i wyczulić zmysły na nowe smaki i aromaty. Jeśli jesteś fanem domowych degustacji zachęcamy do przetestowania naszych win prosto z RPA. Bowiem właśnie Południowa Afryka słynie ze swoich niezwykłych szlaków winnych i jednych z najlepszych degustacji na świecie. Dzięki naszym winom możesz przenieść się w ten magiczny świat.
Miałeś już okazję uczestniczyć w degustacji wina? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach!