Właściwości zdrowotne czerwonego wina
Właściwości zdrowotne czerwonego wina – jak wpływa na nasz organizm?
Wino to jeden z najpopularniejszych trunków alkoholowych na całym świecie. Spożywane jest od setek lat i posiada również bogatą tradycję wśród polskich konsumentów. Szczególną uwagę należy poświęcić czerwonemu winu. Choć to alkohol, to jego odpowiedzialne spożywanie może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. W tym tekście postaramy się odpowiedzieć na to, czy czerwone wino jest zdrowe i jak przekłada się na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Sprawdźmy.
Właściwości zdrowotne czerwonego wina
Odpowiedź na pytanie, czy wino jest zdrowe, w dużej mierze zależy od stopnia jego spożywania. Jeżeli będzie spożywane w sposób umiarkowany, to może wykazywać właściwości zdrowotne. Specjaliści podkreślają korzystny wpływ dobrej jakości czerwonego wina na zwalczanie wolnych rodników, pracę serca, czy też na wzmocnienie układu immunologicznego. W składzie czerwonego wina znajduje się aż dziesięć razy więcej antyoksydantów, niż w białym winie. Wszystko dlatego, że w procesie produkcji nie rezygnuje się z pestek i skórki owoców. To w nich znajduje się największe stężenie polifenoli. To one są prawdziwym skarbem dla naszego organizmu.
Jak to możliwe?
Wszystko dlatego, że dostarczane w odpowiednim stężeniu do organizmu polifenole wykazują niezwykle ważne działanie. Odpowiadają m.in. za usprawnienie procesu zaopatrywania serca w odżywczy tlen, a także hamują procesy zakrzepowe. Krew lepiej krąży po organizmie, co przekłada się na poprawę samopoczucia i lepsze funkcjonowanie. Zawdzięczamy to rozkurczowemu działaniu polifenoli. Regularne spożywanie niewielkich ilości czerwonego wina wpływa także na:
- zwalczanie wolnych rodników;
- obniżenie cholesterolu;
- zmniejszenie ryzyka nowotworów;
- zwiększenie stężenia potasu, wapnia i magnezu.