Różowe wina – jedni kochają, inni nienawidzą. Czy wiesz, jak powstają? 

 

 

Różowe wina mają swoich zwolenników i przeciwników. Częściej gustują w nich kobiety, choć grupa zwolenników wśród mężczyzn również nie jest mała. Są też tacy, którzy twierdzą, że różowe wino to nie wino.

 

 

Jak powstaje różowe wino? Czy kolor ma związek z dodawaniem sztucznych barwników? A może wina różowe powstają w wyniku zmieszania wina czerwonego z białym?

 

Różowe wina powstają z czerwonych odmian winogron (czasami w procesie produkcji wykorzystuje się dodatkowo białe winogrona). Za kolor wina odpowiada skórka winogrona. W niej znajdują się barwniki (oczywiście naturalne), które nadają winu kolor.

 

Co w takim razie robi producent, aby uzyskać wino różowe? Czerwone winogrona wraz ze skórkami (tzw. moszcz winogronowy) umieszcza w zbiorniku – kadzi fermentacyjnej, w której wino fermentuje. Jeśli producent pozostawi taki moszcz w zbiorniku na długi czas, wówczas wino będzie miało czerwony a nawet rubinowy kolor. Jednak nie o to chodzi winiarzowi. Winiarz chce przecież wyprodukować wino różowe. Zanim więc sok osiągnie czerwoną barwę, winiarz oddziela sok od skórek. Dalsza fermentacja odbywa się już bez nich. W kolejnych etapach wino jest klarowane i butelkowane.

 

Jak smakują różowe wina?

 

Bardzo często wyczujemy w nich aromaty czerwonych owoców – truskawki, wiśni, dzikiej róży czy malin. Wśród win różowych znajdziemy zarówno wina wytrawne jak i słodkie, musujące jak i spokojne – jednym słowem dla każdego coś dobrego!

 

 

Kiedy sięgnąć po różowe wino?

 

Różowe wina świetnie sprawdzą się podczas letnich degustacji. Polecamy łączyć je z rybami, sushi czy lekkimi sałatkami. Ze względu na to, że różowe wina pięknie prezentują się w kieliszkach, często goszczą one na stołach weselnych, są również idealnym prezentem dla kobiet.

 

 

Tutaj znajdziesz różowe wina, które mamy w ofercie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *