grzane wino wine bar redi winesGrzane wino – najlepszy napój na zimowe wieczory!

 

Sezon na grzane wino rozpoczęty na dobre! Zimowa aura zachęca do leniwych wieczorów z rozgrzewającym napojem w ręku. Na grzańca można pójść ze znajomymi do baru, przygotować go samodzielnie w domu lub kupić podczas zimowych spacerów na miejskich jarmarkach bożonarodzeniowych. To idealny sposób na rozgrzanie a oprócz walorów smakowych grzaniec pozytywnie wpływa na nasze zdrowie!

 

Grzane wino to napój z długą tradycją. Jego początki sięgają starożytnego Rzymu. Z czasem grzaniec rozprzestrzenił się nie tylko na Europę, ale również na cały świat. I choć wszędzie grzane wino smakuje podobnie, to w każdym regionie możemy spotkać różne odmiany tego rozgrzewającego napoju. W krajach skandynawskich tamtejszy glögg podaje się w kubkach, z dodatkiem migdałów i rodzynek. Z kolei w Niemczech czy Austrii Glühwein powstaje z czerwonego wina, cukru, cynamonu, goździków oraz pomarańczy.

 

Czy istnieje przepis na idealne grzane wino?

 

Trudno powiedzieć. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Najpopularniejsze dodatki do grzanego wina to goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż czy kardamon. Wino można posłodzić miodem i podgrzewać z owocami – jabłkami lub pomarańczami. Spotykane są również wersje z sokiem malinowym, wanilią czy dodatkiem whisky. Każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba eksperymentować i szukać swoich ulubionych połączeń smakowych.

wino grzane redi wines

 

 

Jakie wino do grzańca? Czy zawsze czerwone?

 

Choć najbardziej popularne są grzańce z czerwonym, tęgim winem, to grzane białe wino będzie równie interesującym rozwiązaniem. Z pewnością będzie ono lżejsze i bardziej orzeźwiające niż czerwone. Idealnie sprawdzi się z laską wanilii i pomarańczami.

Jeśli preferujesz grzańce z czerwonego wina, to polecamy Ci przygotować je na bazie Brampton Pinotage.

Z kolei do białych grzańców proponujemy delikatne Iona Sophie Te’Blanche.

 

 

grzaniec w kubkuMamy dla Ciebie kilka porad dzięki, którym grzane wino będzie jeszcze lepsze:

 

  • Przed podgrzaniem odstaw wino z zalanymi owocami na godzinę lub dłużej, aby przeszło wszelkimi aromatami.
  • Nie dopuść do zagotowania wina! Wówczas grzaniec utraci część walorów smakowych jak i zdrowotnych.
  • Podawaj grzańca w grubych naczyniach, najlepiej z kamionki. Wtedy napój dłużej utrzyma swoją temperaturę.

 

Grzane wino nie tylko rozgrzewa…

 

Właściwości zdrowotne grzańca zawdzięczamy przede wszystkim korzennym przyprawom. Znajdują się w nich cenne dla zdrowia olejki eteryczne, które działają przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Ponadto niektóre z nich mają właściwości termogeniczne, czyli działają rozgrzewająco na nasze ciało. Co ciekawe, anyż i gałka muszkatołowa mają udowodnione działanie przeciwdepresyjne. To z kolei pozytywnie wpływa na nasz nastrój.

 

Zobacz też nasze inne wpisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *