Czym wyróżniają się wina z RPA? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
Czym wyróżniają się wina z RPA? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
Zrównoważony rozwój, nieprzeciętne wina musujące i doskonały stosunek jakości do ceny, to tylko niektóre zalety południowoafrykańskich win. Każdego roku Republika Południowej Afryki eksportuje około 450 milionów litrów wina, co czyni ten kraj dziewiątym co do wielkości producentem tego napoju na świecie. Należy zatem przyznać, że południowoafrykańskie wino jest wyjątkowe i warto je znać.
RPA jest jednym z najstarszych krajów poza Europą z tradycjami winiarskimi. Historia produkcji wina w tym państwie sięga XVII wieku, kiedy to francuscy i holenderscy osadnicy sprowadzali winorośle ze swoich rodzinnych krajów i zakładali winnice. Żyzne gleby zapewniły bogate plony, a wiedza i doświadczenie kolonizatorów pomogła w rozpoczęciu przemysłu winiarskiego w Południowej Afryce.
Wina z RPA stają się coraz popularniejsze
Kiedyś mało znane, lecz dziś południowoafrykańskie wina stają się coraz częstszym wyborem. Często pachną dojrzałymi, soczystymi owocami, ale prezentują ziemisty smak i dają wrażenie smakowej powściągliwości. Ze względu na ciepły klimat, szczególnie czerwone winogrona z RPA są wysokoalkoholowe i bardzo dojrzałe w smaku.
Większość produkcji wina w RPA znajduje się w południowo-zachodniej części kraju, zwanej Przylądkiem Zachodnim. To właśnie w tych rejonach chłodna bryza oceanu pomaga winom zachować lekką kwasowość, która sprawia, że wino jest świeże i przyjemnie łączy się je z posiłkami.